Zdeněk Pohlreich

Je šéfkuchařem pražského Café Imperial, gastronom a moderátor pořadů Ano, šéfe!, Na nože! a Šéf na grilu, které jste mohli vidět v televizi Prima.

 

Narození: 10. 4. 1957

Znamení:  beran

 

Osobní život

Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo.Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop.

Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako druhý kuchař v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem.

Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze.

 

Oblíbené jídlo

Nemám zásadně oblíbená jídla. Mám rád čistá a jednoduchá jídla. Miluju mořské ryby a špagety pomodóro. Ale třeba sladké jídlo by pro mě vůbec nemuselo být. Ani čaj si nesladím a jogurty jím jen bílé. Nikdy bych nesnědl banán.

 

Vzdělání

  • SOU kuchařské, Praha
  • Hotelová škola, Praha
  • Institute of Business Studies, Praha

 

Praxe

  • od června 2008 – ristorante Divinis
  • od května 2007 hotely Imperial a Metropol, šéfkuchař
  • 2004–2007 hotel Prague Marriott, šéfkuchař a odpovědný vedoucí pro restaurace Marriott a Renaissance
  • 2002–2004 hotel Renaissance Praha, šéfkuchař
  • 1998–2002 hotel Radisson SAS Praha, šéfkuchař
  • 1996–1998 hotel Villa Voyta Praha, šéfkuchař
  • 1993–1996 hotel Renaissance Praha, sous-chef
  • 1991–1993 restaurace La Guillotine, Adelaide, Austrálie, šéfkuchař
  • 1990–1991 restaurace Het Schellinkje, Meppel, Nizozemí, šéfkuchař
  • 1975–1989 různé hotely a restaurace, Praha

 

Ocenění

  • 2000 vítěz President’s Award, Hong-Kong, Radisson SAS
  • 2001 vítěz President’s Award, Cancún
  • 2002 Foundation of Leadership, Antem Marriott hotel, Mallorca
  • 2003 kurz Creating Marriott Leadership Culture, Renaissance hotel PrahaMezinárodně certifikovaný školitel HACCP

 

Profesionální školení

  • Cukrářský kurz na Regency College of T.A.F.E., Austrálie
  • Řeznický a pekařský kurz Gastronom school garden, Drážďany, Německo
  • Kurs čínské a thajské kuchyně DHP Culture, Šanghaj, Čína
  • LOTS training na Management School od Radisson SAS, Göteborg, Švédsko
  • 2002 Foundation of Leadership, Antem Marriott hotel, Mallorca
  • 2003 kurz Creating Marriott Leadership Culture, Renaissance hotel Praha
  • Mezinárodně certifikovaný školitel HACCP

 

Zajímavosti

  • V roce 2012 dostal cameo roli v českém dabingu populárního amerického animovaného seriálu Simpsonovi, kde v 5. epizodě 23. série s názvem Dobrá manželka nadaboval postavu světoznámého kuchaře Gordona Ramsaye.
  • V třetí epizodě druhé série pořadu Šéf na grilu na sebe prozradil, že vlastní 4 kočky.
  • 15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku.