Šťáva z ančoviček , 100 ml (Colatura di Alici)
Šťáva z ančoviček , 100 ml (Colatura di Alici)
Šťáva z ančoviček (Colatura di Alici)
Čerstvé ančovičky se pečlivě očistí, vrství se střídavě s mořskou solí a ukládají do dřevěných nádob zvaných terzigni.
Tato první fáze je zdlouhavá a musí se čekat několik týdnů. Poté se z ančoviček začne uvolňovat tekutina, která se sbírá a přelévá, bez filtrování, do speciálních dřevěných sudů.
Během roku "zušlechťování" tekutina vystoupí na povrch a přirozeně se filtruje (sklenice jsou pokryty čerstvými listy oregana), aby se získal čirý produkt bez stop pevných zbytků.
Tato šťáva lze použít jako náhradu soli, k ochucení čerstvé nebo vařené zeleniny, a také mnoha rybích či masových pokrmů.
Rybolovná oblast FAO: FAO 37.2.2
Metoda lovení ryb: pomocí košelkových nevodů
Rychlý recept na Spaghetti nebo Linguine alla colatura di AliciIngredience pro 4 osoby: 4 polévkové lžíce colatura di alici, 8 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 plátek citronové kůry (případně chilli papričky).Na pánvi osmahneme nasekaný česnek, přidáme šťávu a citronovou kůru, kterou pak odstraníme. Podle chuti okořeníme chilli papričkou, omáčku přidáme k těstovinám, které jsme uvařili v neosolené vodě a nechali odkapat.
Složení: Ančovičky (Engraulis encrasicolus), sůl.
Skladování: neotevřené produkty lze uchovávat mimo lednici na chladném suchém místě. Po otevření produktu uchovávat v lednici a spotřebovat do 90 dní