Šéf na grilu hamburgery

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Čas přípravy: 1 - 30 minut

Počet porcí: 2

Doba vaření: 20 minut

Teplota: 200 °C

 

Ingredience:

  • 4 plátky slaniny
  • 4 ks čtyřhránků chleba focaccia
  • 750 g mleté hovězí plece
  • 18 g nasekaných lístků rozmarýnu
  • 18 g světlého hnědého cukru
  • 500 ml vína cabernet sauvignon
  • 8 plátků rajčat
  • 4 plátky čedaru
  • 50 g másla
  • 1 láhev olivového oleje extra panenského
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 špetky mořské soli
  • 100 g rukoly

 

Připravte si:

na polevu:

500 ml vína cabernet sauvignon, 18 g světle hnědého cukru

 na máslo:

50 g obyčejného měkkého másla, 18 g nasekaných rozmarýnových lístků

 na burgery:

750 g mleté hovězí plece, 4 lžíce polevy cabernet (viz výše), 2 špetky mořské soli, špetku čerstvě namletého černého pepře, 4 plátky sýru čedar, 8 plátků zralého rajčete, silných asi 1 cm, extra panenský olivový olej, mořskou sůl, 4 čtyřhránky chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm překrojených horizontálně na půlky nebo 4 housky focaccia překrojené v půli, 100 g listů rukoly, 4 tlusté plátky slaniny, dokřupava opečené

 

pusťte se do toho:

1. Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno a hnědý cukr a na středním ohni vařte 20-25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml. Pak ji nechte vychladnout.

2. V malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.

3. Připravte gril na přímé grilování na velkém žáru. Ingredience na přípravu burgeru smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké burgery, silné asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.

4. Kartáčem očistěte rošt grilu. Maso pečte na přímém vysokém žáru pod zavřeným víkem asi 8-10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou. Otočte je jen jednou ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu a středně propečte. Během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.

5. Snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte je a pak 2-4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru. Rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na ukrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se zlehka opekly. Každý chléb pak ozdobte rukolou, na ni položte maso, plátek slaniny a dva plátky rajčete. Podávejte teplé.

 

tip: „Díky polevě z červeného vína má burger výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.“

 

Zdroj: https://pohlreichzdenek.cz

Hamburger s bylinkovým máslem

Hamburger s bylinkovým máslem

Čas přípravy: 1 - 30 minut

Počet porcí: 4

Doba vaření: 20 minut

Teplota: 250 °C

 

Ingredience:

  • 2 špetky mletého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 8 lžíc másla
  • 750 g mletého masa na hamburgery
  • 4 plátky bylinkového česnekového másla
  • 1 špetka hrubé soli
  • 4 plátky pancentty
  • 4 plátky čedaru
  • 4 ks hamburgrové housky
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 1 ks salátu
  • 1 ks grilované sladké cibule
  • 1 ks rajčete
  • 1 sklenice hořčice
  • 1 láhev kečupu
  • 1 sklenice majonézy
  • 1 skelnice dipu
  • 55 g nasekaných bylinek

 

Připravte si:

na hamburgery:

mleté maso, plátky česnekového bylinkového másla by měly být asi 1 cm silné, hrubou sůl a čerstvě namletý pepř, pancettu (skvělá italská slanina - pokud na ni máte chuť), čedar, hamburgerové housky, rozpuštěného másla

na oblohu:

zelené nebo červené salátové listy, tenké plátky syrové nebo grilované sladké cibule, na plátky nakrájené zralé rajče, hořčici, kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi k hamburgeru

 

Pusťte se do toho:

1. Opláchněte si ruce studenou vodou a rozdělte hamburger na 4 díly. Z každého vytvořte bochánek, vložte do něj plátek bylinkového másla. Osolte, opepřete a dejte na tác pokrytý mikrotenovou fólií. Bochánky zabalte i zvrchu a dejte je do chladu ledničky. Připravte gril na akci a pak ho rozpalte na vysokou teplotu.

 

2. Jestli máte chuť přidat pancettu nebo jiný druh slaniny, grilujte ji 2-3 minuty po každé straně, dokud nebude dokřupava-dozlatova. Odložte ji na tác vyložený papírovou osuškou, tak se zbaví tuku navíc.

 

3. Dejte hamburger na rozpálený rošt, znovu je osolte a opepřete. Grilujte ho po každé straně 5-7 minut, až bude propečený na medium. Oblíbený mřížkový vzor na hamburgeru zvládnete snadno - v polovině času pečení je prostě pootočíte o pravý úhel.

 

4. Po obrácení můžete hamburger vylepšit pancettou a sýrem navrch.

 

5. Housky rozkrojte, potřete rozpuštěným máslem a dejte je na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.

 

Velké finále: Na spodní půlku housky položte list salátu, plátek cibule a rajčete. Přidejte hotový hamburger s pancettou a sýrem, ochuťte dle libosti a přiklopte druhou půlkou housky.

 

Bylinkové česnekové máslo

doba přípravy: 15 minut

Připravte si:

55 g čerstvých nasekaných bylinek (petrželky, pažitky, libečku, bazalky, oregana nebo estragonu), 1 stroužek najemno nakrájeného česneku, špetku čerstvě namletého černého pepře, 8 lžic kvalitního másla pokojové teploty

Pusťte se do toho:

Vše vhoďte do misky a zpracujte dřevěnou vařečkou. Třete až do pěny anebo na práci použijte techniku - robota nebo ruční šlehač.

Máslo položte doprostřed mikrotenové fólie nebo pergamenového papíru. Zaviňte je do válečku a konce zakruťte, aby se nerozvinuly. Na pět dní odložte máslo do chladničky. Klidně si je udělejte do zásoby, v chladu vydrží tři měsíce.
 

Zdroj: https://pohlreichzdenek.cz

Šéf na grilu hamburgery

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek