Kulinářský slovník

Chantilla - krém z mascarpone

Tataki - japonský druh úpravy ryb

Chutney - zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk

Vongole - druh mušlí

Browniess - hustý čokoládový korpus

Picata - obalená zelenina v těstíčku

Oglazovat - přelívání masa silnou šťávou za neustálého vaření, dokud se na mase nevytvoří lesklý povrch

Flambovat - polít pokrm destilátem a zapálit

Badyán - koření: čínský, hvězdicový anýz

Sabayon - šlehaná omáčka ze žloutků s dezertním vínem, připravovaná ve vodní lázní

Vyfiletovat - oddělit maso od kosti

Konfitovat - konzervovat tepelně zpracované potraviny

Kaponáta - z lilku restované zeleniny, konzistence pasty, typický pro jižánskou kuchyni

Pernod - francouzský alkohol

Fáše - velmi najemno rozmixovaná směs

Galatinka - kuřecí roláda, jen se připravuje ve vývarů, nepeče se

Kikkoman - sojová omáčka

Wasabi - japonský zelený křen

Tandori pasta - Indická směs koření

Tarte tatin - obrácený jablkový koláč

Ventricina picante - pikantní italský salám

Pecorino - tvrdý italský ovčí sýr

Kaldoun - zadělávaná polévka

Souflé - bílkový nákyp

Churros - tradiční španělský dezert

Masová terina - paštika

Parfé - mražený krém