Jamie Oliver - recepty

Tip na několik skvělých receptů od mistra kuchaře Jamiho Olivera, dobrou chuť!

Perfektní pečené jehněčí

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • přibližně 2kg jehněčí kýty (s kostí)
  • 2x cibule
  • 2x mrkev
  • 2x řapíkatý celer
  • 1x palička česneku
  • olivový olej
  • mořská sůl (hrubší), čerstvý mletý pepř
  • menší svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a šalvěje 

Počet porcí:

  • 4-6 porcí


Postup:
Jehněčí kýtu vyndáme z lednice a necháme 30 minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 240°C/plyn 9. Mezitím si připravíme zeleninu.
Rozebereme si česnek na stroužky, které ale neloupeme. Cibule oloupeme a nakrájíme každou na tři silnější kolečka. Mrkev a celer omyjeme a nakrájíme na vetší kousky. Takto připravenou zeleninu vložíme do zapékací mísy, přidáme rozmarýn, tymián, šalvěj, olivový olej a vše promícháme.
Jehněčí kýtu ze všech stran napepříme, nasolíme, pokapeme olivovým olejem a krouživými pohyby vetřeme do masa. Takto připravenou kýtu vložíme do zapékací mísy na zeleninu, lehce podlejeme, přiklopíme a dáme péct na 200°C/plyn 6.
Pečeme 1 hodinu a cca 30 minut dopékáme kýtu odkrytou, dokud není maso růžově načervenalé.
 

 

Velmi jednoduchý a výborný velikonoční recept
  

Ohromný Burger






 

 

 


 

 

 

 

 

Ojedinělý burger, který budete chtít znovu a znovu

 

Ingredience:

  • 12 máslových sušenek
  • 8 snítek čerstvé petrželové natě
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 500g kvalitního mletého hovězího
  • 1 vejce
  • mořská sůl a čerstvý mletý pepř
  • olivový olej
  • 1 ledový salát
  • 3 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 3 nebo 4 kyselé okurky
  • 6 hamburgerových bulek
  • 6 plátků sýru cheddar

Počet porcí:

  • 6 porcí

Postup:

Sušenky vložíme do utěrky a rozdrtíme je na drobno. Zbylé větší kousky rozdrolíme ručně. Nasekáme čerstvou petržel a spolu se sušenkami přidáme k mletému masu. Přidáme dijonskou hořčici, vejce, osolíme a opepříme. Vytvoříme burgry, které pokapeme olivovým olejem.
Burgry opékáme cca 2 minuty z každé strany.
Salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy. Rajčata nakrájíme na slabá kolečka. Červenou cibuli oloupene a nakrájíme na slabá kolečka. Na slabé plátky nakrájíme kyselou okurku. Rozkrojíme hamburgerovou bulku a naplníme salátem, burgrem, sýrem, cibulí, rajčetem, okurkou, dijonskou hořčicí a přiklopíme.

- Dobrou chuť -

recept použit z knihy "Jamieho vláda nad jídlem"

Špagety s vodkou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Netradiční spojení chutí

 

Ingredience:

  • 4 čerstvé chilli papričky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené najemno
  • Hrst petržele, nasekané
  • 4 filety z ančoviček
  • 400 g krájených rajčat v konzervě
  • Sůl, pepř
  • 3 panáky vodky
  • 500 g špaget
  • 1 citrón

 

Počet porcí:

  • 4 porce

 

Postup:

Propíchněte chilli papričku 6-8 krát malým nožem. Rozehřejte olivový olej na pánvi a smažte na středním ohni chilli papričky 5 minut. Poté přidejte česnek, petržel a ančovičky. Všechno promíchávejte v pánvi kolem dokola a až začne česnek chytat barvu přidávejte krájená rajčata, osolte a opepřete dle chuti. Směs přiveďte k varu a přilejte panáky vodky, tlumte plotýnku a nechte probublávat. Dřevěnou vařečkou ve směsi rozmačkejte chilli papričky, aby se jejich chuť co nejvíce dostala do jídla.

Uvařte špagety dle návodu, sceďte a ihned přidejte do vaší omáčky. Rozdělte na talíře, posypte citrónovou kúrou a zakápněte šťávou z citrónu.

- Dobrou chuť -

recept použit z knihy "Jamieho Amerika"

Tiramisu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vynikající desert, který si sami snadno vyrobíte doma.

 Ingredience:

  • 6 vajec
  • 230g moučkového cukru
  • 500g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 250ml silné kávy, vychlazené
  • 250ml Tia Maria (Kávový likér)
  • 30 cukrářských piškotů
  • kakao na posypání

Počet porcí:

  • 8 porcí

Postup:

Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky rozetřeme s cukrem. V jiné míse vyšleháme šlehačku a smícháme s rozetřenými žloutky a mascarpone. V čisté míse vyšleháme bílky v tuhý sníh, který potom přimícháme opatrně do směsi žloutků s cukrem, mascarpone a šlehačkou. Připravenou vychlazenou kávu smícháme s Tia Maria. Do předem připravené nádoby nebo osmi  skleniček rozetřeme tenkou vrstvu směsi a poklademe ji namočenými cukrářskými piškoty v kávě a opět naneseme vrstvu směsi. Tímto způsobem pokračujeme až do vyčerpání směsi.
Hotové Tiramisu dáme do lednice vychladnout na pár hodin.
Před servírováním posypeme kakaem.

- Dobrou chuť -

recept použit z časopisu " Jamieho 365 "

Houbové rizoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednoduché, pravé, krémové, italské ...

 

Ingredience:

  • 1.5 litru horkého zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • malá oloupaná cibule
  • 2 kousky oloupaného celeru (asi o velikosti malého jablka)
  • 400g rýže na rizoto
  • 150ml vermutu nebo bílého vína
  • mořská sůl a čerstvý mletý pepř
  • 4 plné hrsti hub
  • hrst čerstvé petržele
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 25g másla
  • 2 hrsti parmesanu
  • extra virgin olivový olej

Počet porcí:

  • 4 porce

Postup:

Ohřejeme 1,5 l osoleného zeleninového vývaru a dáme na chvíli stranou. V hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli a celer, dokud nezměknou.
Poté přidáme rýži, kterou opražíme (stále mícháme). Asi po cca jedné minutě rýže zprůsvitní a v tu chvíli vlijeme do hrnce vermut nebo bílé víno (stále mícháme).
Když se vermut nebo bílé víno vsákne do rýže, přilijeme jednu naběračku horkého vývaru. Tento postup opakujeme a postupně přiléváme naběračku po naběračce vývaru (vždy, když se předchozí dávka vývaru vsákne do rýže) a neustále mícháme. Rýže v hrnci vám začne krásně krémovatět. Zhruba po 20 minutách přidáme polovinu překrájených hub a dále přiléváme vývar. Tento proces bude trvat cca půl hodiny, dokud nebude rýže měkká.
Pokud je rýže měkká, odstavíme ji ze sporáku a vmícháme do ni máslo a hrst parmesanu. Opatrně promícháme a necháme pod pokličkou odstát.
Mezitím si opečeme na pánvičce a na olivovém oleji zbylou polovinu hub. Ke konci opékání zastříkneme šťávou z citrónu, posypeme čerstvou petrželí a osolíme.
Rizoto servírujeme posypané směsí opečených hub, zbylou hrstí parmesanu a s navrch položeným kouskem másla.

 

-Dobrou chuť-

Recept použit z knihy "Jamie doma" 

Čokoládový koláč

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Bohatý čokoládový koláč se slanými vločkami

 

Ingredience:

  • 300ml - 30% šlehačky
  • 2 lžíce třinového cukru
  • špetka soli
  • 50g másla
  • 200g - 70% čokolády
  • 50ml mléka
  • 375g křehkého těsta nebo již hotový korpus (dá se zakoupit například v Marks and Spencer)
  • slané vločky
  • zakysaná smetana 30%

Postup:

Pokud nemáte hotový korpus, dejte křehké těsto do formy a pečte na slepo dle instrukcí na něm uvedených. Do malého kastrůlku dejte smetanu, cukr, špetku soli. Jakmile se směs začne vařit stáhněte ze sporáku. Do kastrůlku přidejte čokoládu, máslo a míchejte dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Nechte chvíli odstát, vychladnout a zhruba po 15 minutách do směsi vmíchejte mléko.
Takto hotovou náplň vlijte do korpusu a nechte 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
Před servírováním posypte koláč slanými vločkami. Servírujte se zakysanou smetanou.

Náš tip: místo obyčejné soli jsme použili ochucenou citrónovou sůl.

 

-Dobrou chuť-

Recept použit z časopisu "Jamieho 365"

Zelený salát s karamelovou slaninou

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úžasný salát s ještě úžasnější slaninou.

 

Ingredience na dresing:

  • 6 lžic extra virgin oleje
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 plnou lžičku dijonské hořčice
  • 1 plnou lžíci bílého jogurtu
  • mořská sůl a čestvý drcený pepř


Ingredience na salát:

  • 12 silnějších plátků pravé anglické slaniny
  • 1 stroužek očištěného česneku
  • 3 krajíce bílého chleba
  • olivový olej
  • čerstvý drcený pepř
  • 2 plné lžičky tmavého třtinového cukru
  • 3 mandarinky
  • 5 plných hrství čerstvých salátů dle libosti (použili jsme salát dubový list, frikasé a rukolu)
  • 1 granátové jablko
  • malá hrst listů čerstvé máty

Počet porcí:

  • 4 porce

Postup:

V malé misce smícháme všechny ingredience na dresing a dáme stranou.
Necháme si rozpálit pánev, mezitím opereme saláty a natrháme do větší mísy. Na rozpálenou pánev poklademe plátky slaniny a opečeme dozlatova. Během opékání si nakrájíme česnek na plátky a bílý chléb pokrájíme na malé kostsky. Slaninu vyjmeme a na výpeku ze slaniny opečeme česnek do zlatavé barvy, který poté přidáme do salátu. Na zbylém výpeku ( pokud ho bude málo přilijeme olivový olej) opečeme do křupava krutónky, které osolíme a opepříme a dáme stranou.
Do pánvičky vrátíme slaninu a zasypeme ji 2 lžičkami třtinového cukru a šťávou z jedné mandarinky. Necháme zkaramelizovat a nejméně 2x slaninu otočíme. Slaninu odkládejte na talíř a naaranžujte si ji jak chcete aby pak vypadala na hotovém salátu, protože jakmile karamel na slanine zthuhne, slanina zůstane ve tvaru v jaké byla dána na talíř. Necháme vychladnout.
Do salátu přidáme mátu, vyklepeme semínka z granátového
jablka a smícháme s dresingem.
Při servírování na talíř posypeme krutónky a poklademe slaninou.

-Dobrou chuť-

recept použit z knihy "Jamieho Amerika"