Bůček červeného tuňáka v olivovém oleji, 200 g (Ventresca di Tonno Rosso)
Bůček červeného tuňáka v olivovém oleji, 200 g (Ventresca di Tonno Rosso)
Tuňák je nutričně hodnotná ryba, která je velmi všestranná při vaření.
Tuňák červený dostal své jméno podle barvy svého masa, které je v čerstvém stavu sytě červené. Je to jeden z největších druhů tuňáků, vážící až 600 kg a měřící 3 metry. Vyznačuje se stříbřitými pruhy na břiše.
Díky stravě založené na konzumaci jiných modrých ryb a měkkýšů, je maso tuňáka bohaté na mastné kyseliny omega 3. Pro naše tělo jsou nezbytnými polynenasycenými tuky, které mohou být zdraví prospěšné, například pro regulaci hladiny cholesterolu v krvi.
Tuňák červený obsahuje 5 % tuku (z toho 1,3 % tvoří esenciální tuky omega-3) a podíl bílkovin je přibližně 23 %.
Vzhledem ke kvalitě masa a jeho vzácnosti je tuňák červený považován za nejcenější ze všech komerčních druhů tuňáků.
Bůček červeného tuňáka v olivovém oleji (Ventresca di Tonno Rosso in olio di oliva)
Jedná se o nejchoulostivější a nejcennější část tuňáka, která pokrývá boky a břišní dutinu.
Po dvanácti hodinách vaření a odstání, se konzervuje a dochucuje olivovým olejem.Je měkký a jemný na jazyku, zároveňvelice chutný. Proto se podává na různé způsoby, předkrmy, přílohy nebo hlavní chod.
Po ulovení se ryby zpracovávají ještě v čerstvém stavu a to v laboratoři Adelfio, kde probíhá celý cyklus jejich zpracování až po zabalení. Začíná se výběrem kusů, přes čištění, vaření, až do poslední fáze balení. A to vše s plným respektem ke staré řemeslné tradici.
Rybolovná oblast FAO: FAO 37.2.2
Metoda lovení ryb: s dlouhými lovnými šňůrami
Složení: Tuňák červený (Thunnus thynnus) 65 %, olivový olej, sůl
Skladování: neotevřené produkty lze uchovávat mimo lednici na chladném suchém místě. Po otevření produktu uchovávat v lednici a spotřebovat do 3 dnů
Ocenění: TOP ITALIAN FOOD 2024 Gambero Rosso